Θα έχει τύχει πολλές  φορές να ακούσουμε κάποια μητέρα ή  ένα συγγενικό πρόσωπο να απευθύνεται παρηγορητικά  απέναντι σε έναν πιτσιρικά που έχασε την μπάλα του, λέγοντας του ότι «οι άνδρες δεν κλαίνε…» ή «ολόκληρος άνδρας είσαι δεν πρέπει να κλαις». Γιατί λοιπόν μας μαθαίνουν ότι οι άνδρες δεν  πρέπει να κλαίνε ?

Πίσω από τα Στερεότυπα

Στο βιβλίο του «Σπάζοντας τους Φραγμούς στην Ψυχοθεραπεία των Ανδρών: Διαπιστώσεις και Καινοτομίες,» ο Aaron Rochlen, αναλύει την συμπεριφορά του παραδοσιακού τύπου άνδρα σε επτά γενικές στερεοτυπικές παραδοχές: αποφυγή της θηλυκότητας, ομοφοβία, αυτοπεποίθηση, επιθετικότητα, κατάκτηση στόχων, επικέντρωση στο σεξ και περιορισμένη συναισθηματική έκφραση. Μήπως αυτές οι παραδοχές  όμως αντί να καθορίσουν την ανδρική ταυτότητα, έρχονται να την περιορίσουν και να την πνίξουν?

1.Αποφυγή Θηλυκότητας και περιορισμένη συναισθηματική έκφραση.

Ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών επισκέπτονται τον ψυχοθεραπευτή τους για να μπορέσουν να διαχειριστούν μία ξαφνική κρίση πανικού ή έναν απρόσμενο χωρισμό με το ταίρι τους και η πρώτη επαφή με τέτοιου είδους συνεδρίες φαντάζει στα μάτια τους αταίριαστη με την ιδιοσυγκρασία τους. Αταίριαστη γιατί οι άνδρες δεν το βάζουν κάτω, οι άνδρες δεν κλαίνε, οι άνδρες δεν είναι συναισθηματικοί, οι άνδρες έχουν τον έλεγχο παντού, οι άνδρες είναι κυρίαρχοι των παθών τους. Μα πόσο κουραστικό οι άνδρες να προσπαθούν να πνίξουν συναισθήματα, σκέψεις, απόγνωση, κούραση, συναισθηματικές καταστάσεις που δικαιούνται να περνάνε όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτου φυλετικών χαρακτηριστικών. Και προσπαθούν να τα πνίξουν στην προσπάθεια τους να αποφύγουν την οποιαδήποτε σύνδεση με την θηλυκή ταυτότητα, γιατί ως γνωστόν συναισθήματα και ευαλωτότητα παρουσιάζουν μόνο οι γυναίκες. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι άνδρες να παρουσιάζουν εντονότερη και συχνότερη συναισθηματική και σωματική εξουθένωση από ότι οι γυναίκες καθώς συχνό φαινόμενο πλέον αποτελούν οι απρόσμενες κρίσεις πανικού.

2.Ομοφοβία

Η ομοφοβία προέκυψε σαν ορισμό κυρίως από εκδηλωμένες ακραίες σεξιστικές συμπεριφορές απέναντι σε ομοφυλόφιλους άνδρες, οι οποίοι αποφάσισαν να απελευθερώσουν την αυθεντική ταυτότητα τους και μαζί με αυτήν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους. Κακεντρεχή σχόλια, υποτίμηση και ασέβεια είναι μερικές από τις συμπεριφορές που έχουν εκδηλώσει άνδρες προς άνδρες ομοφυλόφιλους και αυτό γιατί πιστεύουν ότι θα αλλοιωθεί η δικιά τους σεξουαλική ταυτότητα αν αντικρύσουν ένα τρυφερό ζευγάρι ομοφυλόφιλων στο διπλανό τραπέζι. Η ανδρική ταυτότητα δεν ορίζεται πλέον από την σεξουαλική ταυτότητα, αλλά ορίζεται από συμπεριφορές και αξίες που πρεσβεύουν αξίες και ιδανικά που προστατεύουν όχι μόνο τον άνθρωπο αλλά και κάθε πλάσμα αδύναμο και δυνατό που ζει και αναπνέει πάνω στον πλανήτη μας.

3.Επιθετικότητα

Η σωματική δύναμη και η σωματική διάπλαση του άνδρα και η συνεχής ανάδειξη αυτών αποτελούσαν τα τελευταία χρόνια τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της ανδρικής ταυτότητας. Φυσικά και αποτελούν χαρακτηριστικά του άνδρα, αλλά οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η ουσιαστική δύναμη του άνδρα κρύβεται στην αυθεντικότητα, στην ειλικρίνεια, στην φαντασία και στην θέληση του να προσφέρει φροντίδα και την   καλύτερη έκφανση του εαυτού του. Τα  τέλεια χτισμένα ανδρικά κορμιά εξυπηρετούν στην καλή υγεία και ευεξία, όταν τα τελευταία παύουν να γίνονται στόχος, αλλιώς  το τέλειο «χτισμένο» κορμί τροφοδοτεί την ματαιοδοξία και την ωραιοπάθεια.

4.Κατάκτηση στόχων και αυτοπεποίθηση

Οι μεγαλεπήβολοι  στόχοι και η επιτυχία αυτών χτίζουν σιγά σιγά την επαγγελματική ανδρική ταυτότητα και μαζί με αυτήν ενισχύουν και την αυτοπεποίθηση τους. Μερικές φορές η κατάκτηση στόχων μετατίθεται στο επίκεντρο της νοηματοδότησης της ζωής και η επιτυχία στόχων γίνεται ο μόνος στόχος των ανδρών, θυσιάζοντας όχι μόνο τον προσωπικό χρόνο και χώρο τους, αλλά και το δικαίωμα να μπορούν να ξεκουραστούν και να επεξεργαστούν τα δεδομένα της ζωής τους. Και όλα αυτά , «γιατί οι άνδρες δεν ξεφεύγουν από τον στόχο τους». Πόσο άγχος, στρες, κούραση, θυσία κρύβονται πίσω από τα «γιατί οι άνδρες δεν….». Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην αποτυχία στόχων, γιατί μόνο αυτό είναι αποδεικτικό ότι κάποιος ζει και συμμετέχει στην εξέλιξη της ζωής του.

5.Επικέντρωση στο σεξ

Και γυρνάμε στο φλέγων θέμα όλων των ανθρώπων. Ναι, η ποιότητα του σεξ ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, σύμφωνα με χρόνιες έρευνες που διενεργήθηκαν είναι σημαντικός παράγοντας που συντελεί στην διαμόρφωση της σχέσης ανάμεσα στο ζευγάρι. Συγκεκριμένα στο βιβλίο «Sexuality, Health and Human Rights» BySonia Corrêa, Rosalind Petchesky, Richard Parker  αναφέρεται χαρακτηριστικά  ότι η διαδικασία του σεξ είναι αμφίδρομη και χρειάζεται αλήθεια, συναίσθημα και χαρακτήρα για να φτάσουν και οι συμμετέχοντες του στην απόλαυση του. Αυτό σημαίνει ότι και οι άνδρες αλλά και οι γυναίκες δεν πρέπει να επικεντρωθούν  στο σεξ, σαν μία πράξη γνωστικά και αντανακλαστικά συστηματοποιημένη, αλλά να δώσουν νόημα σε αυτήν την πράξη ανοίγοντας όλες τις αισθήσεις τους και τα συναισθήματα τους. Η ανδρική ταυτότητα πλέον δεν ορίζεται από ένα αριθμό γυναικών που πέρασαν από την ζωή τους, αλλά ορίζεται από το πόσες ωραίες και ερωτικά  αξέχαστες αναμνήσεις χάρισαν σε άλλους ανθρώπους.

More info : https://www.joinyoursoul.gr

Article : Eirini Latsiou

Total
7
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *