Φαίνεται να υπάρχει ένα επίπεδο τοξικής κουλτούρας του διαδικτύου που εστιάζει υπερβολικά στο τι σημαίνει να είσαι άνδρας και στην ιεραρχία των αρσενικών τύπων. Εντός αυτής της κοινότητας, υπάρχει μεγάλη διασταύρωση με περιεχόμενο σχετικά με την καλλιτεχνική προσέγγιση και τον γενικό μισογυνισμό. Αλλά από πού προέρχεται όλη αυτή η ψευδοεπιστήμη, ρωτάτε;

Σύμφωνα με τη Sarah Melancon, Ph.D., κοινωνιολόγο, πιστοποιημένη σεξολόγο και ειδική σε θέματα σεξουαλικότητας και σχέσεων για το SexToyCollective.com, μπορείτε να το αποδώσετε σε έρευνες σε ζώα από τη δεκαετία του 1960 έως τη δεκαετία του 1990, οι οποίες πρότειναν ότι οι αρσενικοί χιμπατζήδες και οι λύκοι ανήκουν σε μία από τις δύο ομάδες: ηγέτης ή ακόλουθος. Ωστόσο, αυτή η ασπρόμαυρη εικόνα του ανδρισμού έχει έκτοτε καταρριφθεί και πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι λύκοι δεν έχουν στην πραγματικότητα μια έμφυτη αίσθηση της ιεραρχίας και δεν είναι ούτε γεννημένοι ηγέτες ούτε ακόλουθοι.

Τούτου λεχθέντος, όροι όπως “άλφα”, “βήτα” και “σίγμα” βλέπουν μια πολιτιστική αναβίωση το 2021, ειδικά το σίγμα κάνει το γύρο του διαδικτύου χάρη σε ένα viral tweet. Αλλά τι ακριβώς είναι ένα αρσενικό σίγμα; Πώς διαφέρει από ένα αρσενικό άλφα και πόσο νόμιμη είναι όλη αυτή η ορολογία σε σχέση με το πώς ερμηνεύουμε την ανδρική συμπεριφορά;

Αν γνωρίζετε τον όρο “ο δυνατός και σιωπηλός τύπος”, αυτό είναι λίγο πολύ το σίγμα με λίγα λόγια. Διεκδικητικός αλλά ήρεμος, ισχυρός αλλά ταπεινός, ο άνδρας σίγμα έχει χαρακτηριστεί ως το σπανιότερο αρχέτυπο. Σκεφτείτε τον Keanu Reeves ως John Wick: ψύχραιμος και συγκεντρωμένος, όχι εξωτερικά επιθετικός (αλλά εξακολουθεί να είναι απόλυτα ικανός να σας ξεσκίσει). Όπως και το αρσενικό άλφα, το σίγμα υποτίθεται ότι βρίσκεται στην κορυφή της ανδρικής ιεραρχίας.

“Το αρσενικό σίγμα μοιάζει με τον μοναχικό λύκο – παίρνει ρίσκα, είναι ανεξάρτητος, αν και εσωστρεφής και κλεισμένος στον εαυτό του”.

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο και συγγραφέα του Date Smart Dr. Carla Marie Manly, ένας λόγος για τον οποίο το αρσενικό σίγμα έχει θεωρηθεί μοναχικός λύκος είναι ότι αυτός ο τύπος έχει βαθιά ανάγκη για προσωπική ανεξαρτησία και αυτονομία.

Ενώ τα αρσενικά άλφα θεωρούνται ηγέτες και τα αρσενικά βήτα είναι ακόλουθοι, το σίγμα δεν ενδιαφέρεται για την ιεραρχία επειδή λειτουργεί μόνο του με βάση τον δικό του κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι ενώ το αρσενικό σίγμα θεωρείται ότι έχει το ίδιο επίπεδο κοινωνικής κυριαρχίας και δύναμης με το αρσενικό άλφα, δεν οδηγείται από την πείνα για εξουσία όπως το αρσενικό άλφα.

“Το αρσενικό άλφα προτιμά να είναι ο ορατός αρχηγός της αγέλης, αλλά το αρσενικό σίγμα νιώθει πιο άνετα να ακολουθεί μια σόλο πορεία” . “Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι το αρσενικό σίγμα στερείται ηγετικών ιδιοτήτων – στην πραγματικότητα, το σίγμα μπορεί να είναι ένας εξαιρετικά ικανός ηγέτης”.

Παρόλο που τόσο οι άλφα όσο και οι σίγμα είναι γνωστοί για την αυτοπεποίθησή τους, το αρσενικό άλφα είναι γενικά πιο χαρισματικό και εξωστρεφές, ενώ το σίγμα παραμένει κλειστό στον εαυτό του. Το άλφα είναι επίσης πιο επιρρεπές στην επίδειξη, αφήνοντας το σίγμα να αφήσει τα επιτεύγματά του να μιλήσουν από μόνα τους.

“Σε σύγκριση με το άλφα αρσενικό, που θέλει να είναι στην κορυφή, το σίγμα εκτιμά την ελευθερία έναντι των παιχνιδιών εξουσίας”.

Αν πιστέψετε αυτά τα αρχέτυπα, ο άνδρας βήτα θα βρισκόταν στον πάτο της ιεραρχίας.

“Ο βήτα άνδρας συχνά θεωρείται ως ένας πιεστικός χωρίς ραχοκοκαλιά, πρόθυμος να ευχαριστήσει και μάλιστα εις βάρος του”. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να χαρακτηριστεί ως το “καλό παιδί” που είναι πιο συγκρατημένο και ευαίσθητο”.

Σε αντίθεση με το αρσενικό άλφα και το αρσενικό σίγμα, ο βήτα συνδέεται επίσης με την αναζήτηση της επικύρωσης και με το ότι δυσκολεύεται να προσελκύσει γυναίκες.

Η ανθρώπινη τάση να κατατάσσουμε τα άτομα σε συγκεκριμένες κατηγορίες μπορεί να είναι χρήσιμη όταν είναι απαραίτητη μια γενίκευση, αλλά το μειονέκτημα αυτής της πρακτικής είναι ότι οι μοναδικές ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά αγνοούνται”. Και, ενώ τα αρχέτυπα μπορεί να είναι ένας ενδιαφέρων και διασκεδαστικός φακός μέσα από τον οποίο μπορούμε να δούμε διάφορες πτυχές της ανθρωπότητας, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι τα αρχέτυπα είναι έννοιες που βασίζονται σε εικόνες και δεν προορίζονταν ποτέ να χρησιμοποιηθούν ως κατασκευές επισήμανσης.

Τα αρχέτυπα μπορεί να είναι ένας τρόπος να μετράμε και να κρίνουμε τον εαυτό μας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ντροπή. Ενώ όλοι οι άνθρωποι έχουν περιθώρια ανάπτυξης σε διάφορους τομείς, η ντροπή εμποδίζει την ανάπτυξη και εμποδίζει κάποιον να δει τις θετικές πτυχές της προσωπικότητάς του. Όλοι έχουμε έναν συνδυασμό αρσενικών και θηλυκών χαρακτηριστικών και οι πιο ευτυχισμένοι και υγιείς άνθρωποι αγκαλιάζουν την εσωτερική τους ισορροπία.

Κάθε προσωπική ανάπτυξη ξεκινά με την αυτοαποδοχή.

Αυτό περιλαμβάνει το να αγκαλιάζετε τόσο τις ιδιότητες για τις οποίες αισθάνεστε υπέροχα όσο και να έχετε αυτοσυμπόνια για εκείνες που δεν αισθάνεστε. Τελικά, είναι πιο σημαντικό να μάθεις να είσαι ο καλύτερος “εαυτός” σου από το να ταιριάζεις σε οποιοδήποτε πολιτισμικό καλούπι για το πώς “πρέπει” να είναι ένας άνθρωπος”.

Total
1
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *