Στην λίστα των πιο πολυπόθητων αναγκών και επιθυμιών του ανθρώπου στον αιώνα μας, ήρθε και προστέθηκε πρόσφατα η αναζήτηση της τελειότητας. Και όταν μιλάω για τελειότητα, αναφέρομαι κυρίως σε ότι ταΐζει την δίψα μας για επιβεβαίωση του εαυτού μας μέσα από τα μάτια των άλλων.

Τι επιδιώκουμε πίσω από την αναζήτηση της τελειότητας?

Σίγουρα όλοι πολύ έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να έχει επίμονες σκέψεις και καταναγκαστικές συμπεριφορές, να προσαρμοστεί σε ένα πρόγραμμα δίαιτας ή σε άλλες δραστηριότητες που σκοπεύουν στο τέλειο σμίλευμα του σώματος ή να ξοδεύουμε αλόγιστα χρήματα σε κρέμες ανάπλασης των μικρών και γοητευτικών ρυτίδων του προσώπου μας. Αυτές οι επίμονες σκέψεις δεν είναι παράλογες , ούτε ανησυχητικές όταν δεν φτάνουν σε σημείο να μας προκαλέσουν άγχος, στεναχώρια και απογοήτευση για αυτό που φέρουμε αυθεντικά μαζί μας. Έχουμε παραδώσει τα ηνία στην τελειότητα να καθορίζει και να μεταβάλει την αυτό-εικόνα μας και την αυτό-εκτίμηση μας, καταστρέφοντας πρώτα την δικιά μας ψυχολογική διάθεση  και έπειτα τις ανθρώπινες σχέσεις της ζωής μας.

Οι έντονη ενασχόληση με το πως να φτιάξει ο άντρας ή η γυναίκα το τέλειο σώμα, με σκοπό να είναι αρεστός ή αρεστή σε όλο και περισσότερο κοινό περιπλέκει την στοχευμένη επικοινωνία και το φλερτ. Γιατί γίνεται αυτό όμως? Ξεχνάμε ότι το φλερτ για να μπορέσει να υπάρξει χρειάζεται δύο αναγκαία χαρακτηριστικά αυτοπεποίθηση για το αυθεντικό μας εαυτό και επιθυμία για επικοινωνία με ότι η τελευταία φέρει μαζί της από κινδύνους. Πίσω από το φλερτ και την  επικοινωνία με  ερωτικό σύντροφο  μπορεί να κρύβεται ο κίνδυνος της απόρριψης, που μπορεί να δεχτούμε, η εμφάνιση κάποιων κρυφών φόβων, οι ανασφάλειες που κουβαλάμε από προηγούμενες εμπειρίες και άλλες ανησυχίες που δεν θέλουμε συνειδητά να αντιμετωπίσουμε. Οπότε έρχεται η τελειότητα να καλύψει όλα αυτά που φέρει ένας υγιής ψυχικά εαυτός και να μειώσει τις πιθανότητες απόρριψης , διότι «το τέλειο» ποιος δεν το επιθυμεί..?

Τα αποτελέσματα της τελειότητας στις ανθρώπινες σχέσεις.

Και έρχομαι να αναφέρω ότι η αναζήτηση της τελειότητας είναι τρομακτική και εξαντλητική. Τρομακτική είναι κυρίως για τον άλλον και όχι για εμάς που την επιδιώκουμε. Και αυτό γιατί, μπροστά σε κάτι τέλειο νιώθουμε ελλιπείς , αδύναμοι και λίγοι, αποφεύγουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτήν και πόσο μάλλον να συγκριθούμε μαζί της. Δεν είναι λίγες οι φορές που στην επαγγελματική μου δραστηριότητα ακούω άντρες να αναρωτιούνται πως θα πλησιάσουν μία γυναίκα εφόσον δεν πληρούν τα κριτήρια του τέλειου σώματος ή γενικότερα της τέλειας εξωτερικής εμφάνισης και επιλέγουν την μοναχικότητα ως τον πιο ασφαλή δρόμο. Οπότε, ναι ή τελειότητα σηκώνει τείχη μπροστά στο ωραίο, αυθόρμητο και έξυπνο φλερτ. Από την άλλη μεριά για αυτούς που προσπαθούν να αγγίξουν την τελειότητα, η σωματική αλλά και η πνευματική εξάντληση είναι κοντά. Πόσο κουραστικό είναι να προσπαθείς να είσαι η τέλεια εκδοχή του εαυτού σου, χωρίς να του επιτρέπεις λάθη, επαγγελματικές αστοχίες, λάθος outfit, και γενικά να μην του επιτρέπεις να είναι ο εαυτός σου ελεύθερος μέσα στην αλήθεια σου και στην αυθεντικότητα σου.

Και για να συνοψίσω τα δεδομένα μας, η αναζήτηση της τελειότητας δημιουργεί αποστάσεις ανάμεσα στους ανθρώπους, πόσο μάλλον ανάμεσα στους ερωτικούς συντρόφους. Σκοτώνει το φλερτ, γιατί και αυτό καταντάει να γίνεται μηχανικό και σύμφωνα με συμβουλές και προτροπές τρίτων για το «σωστό φλερτ». Αν κάποιος θέλει να δώσει στον εαυτό του ευκαιρίες να γνωρίσει άλλους ανθρώπους θα πρέπει να αφεθεί στον αυθεντικό του εαυτό και να εμπιστευτεί την μοναδικότητα που φέρει, γιατί η αλήθεια μας είναι εκείνο συστατικό που κάνει  μία ανθρώπινη σχέση να είναι ρεαλιστική, υπαρκτή και με διάρκεια. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να υπάρχει με τις αδυναμίες του, αλλά και τις δυνατότητες του, με τις αστοχίες του, αλλά και με τις επιτυχίες του.

Η Ανθρώπινη φύση δεν υπόκειται σε νόμους τελειότητας, καθώς  έτσι θα φθίνει η τάση για εξέλιξη και ανάπτυξη.

Eιρήνη Λάτσιου

Συμβουλευτική Ψυχολόγος,

Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια.

Total
1
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *